آیا شما هم تا به حال در فضای آپارتمان یا منزل با مشکل پلاسیدگی گیاهان خود مواجه شدهاید؟ در اکثر مواقع علت از بین رفتن گیاهان آپارتمانی مناسب نبودن میزان رطوبت فضای اطراف آنها است. بنابراین در این مطلب با ما همراه باشید تا با یکدیگر میزان ایده آل رطوبت هوا برای گیاهان آپارتمانی را بررسی کنیم.
بهترین سطح رطوبت برای گیاهان آپارتمانی چقدر است؟
با توجه به بررسیهای صورت گرفته گیاه شناسان و پرورش دهندگان گیاهان آپارتمانی، سطح رطوبت ایدهآل برای گیاهان آپارتمانی با یکدیگر متفاوت است و نمی توان معیار قطعی برای همه ی گیاهان تعیین کرد.
البته برخی از گیاهان مانند سرخس استثنا بوده و رطوبت ایدهآل آنها در محدوده ۸۰ درصد است.
نشانه های کمبود رطوبت در گیاهان آپارتمانی
اگر گیاه شما مشکل کمبود رطوبت داشته باشد؛ معمولا علائم واضحی از خود نشان خواهد داد. بنابراین برای جلوگیری از این مشکل میتوانید؛ این نشانهها را بررسی کرده و رطوبت لازم را فراهم کنید. از جمله نشانههای کمبود رطوبت در گیاهان آپارتمانی میتوان به خشک شدن و زردی برگها یا پژمردگی گلها و شاخ و برگ گیاه اشاره کرد. در صورت مشاهده چنین علائمی، سریعا نسبت به تنظیم رطوبت فضای اطراف گیاه اقدام کنید.
علائم زیاد بودن رطوبت در گیاهان آپارتمانی
از جمله نشانههای واضح زیاد بودن رطوبت در فضای آپارتمان و محل نگهداری از گیاه میتوان به وجود لکههای قهوهای یا مشکی بر روی شاخ و برگ گیاه اشاره کرد. همچنین اگر مشاهده کردید که ساقههای گیاه شما دچار ریزش یا نرمی بیش از حد شدهاند؛ احتمالاً رطوبت در اطراف آنها بسیار زیاد است. کپکها را هم دست کم نگیرید؛ وجود کپکهای سفید بر روی ساقه یا برگهای گیاه نشان دهنده رطوبت بالای فضای آپارتمان خواهد بود.
کمبود و یا افزایش بیش از حد رطوبت چه آسیبی به گیاه وارد می کند؟
کمبود یا وجود رطوبت بیش از حد هر دو برای گیاه بسیار مضر است. بنابراین همیشه باید سطح رطوبت مورد نیاز گیاه را به صورت متناسب تنظیم کنید. در صورت کمبود رطوبت، گیاه خشک خواهد شد و همچنین شکوفههای گیاه پیش از جوانه زدن ریزش پیدا میکنند. علاوه بر این موارد، وجود رطوبت بیش از حد در اطراف گیاه باعث رشد بهتر کپکها و قارچها و همچنین چسبندگی خاک گلدان خواهد شد.
در واقع رطوبت بیش از حد باعث به وجود آمدن لکههای قهوهای یا زرد بر روی برگهای گیاه میشود که علت آن هم عدم رسیدن اکسیژن کافی به ریشه و شاخ و برگ گیاه است.
بهترین روش تامین رطوبت گیاهان آپارتمانی
روشهای زیادی برای تامین رطوبت گیاهان آپارتمانی وجود دارد. با این حال ما در ادامه به بهترین موارد آن اشاره خواهیم کرد:
اسپری کردن آب یا غبار پاشی
برای انجام آب پاشی در اطراف گیاهها و تامین رطوبت مورد نیاز آنها، باید آب را از روز قبل بجوشانید و به مدت ۲۴ ساعت نگه دارید. آبی که دارای املاح یا حتی کلر باشد؛ برای گیاه مضر خواهد بود. بنابراین پس از آماده سازی آب میتوانید؛ با استفاده از یک اسپری در فاصله حدود ۳۰ تا ۴۰ سانتیمتری گیاه عمل آبپاشی یا همان غبار پاشی را انجام دهید.
البته توجه کنید که برخی از گیاهان مانند بنفشه آفریقایی نسبت به غبارپاشی حساس هستند و ممکن است در اثر این اتفاق برگهای آنها سیاه شود.
تهیه رطوبت ساز یا مه پاش
دستگاه رطوبت ساز یا مه پاش یکی از بهترین وسایل موجود برای تامین رطوبت مورد نیاز گیاه است. فقط در رابطه با این دستگاه چندین نکته وجود دارد که در صورت رعایت آنها هیچ مشکلی وجود نخواهد داشت. مهمترین نکته، قرار دادن دستگاه رطوبت ساز دورتر از محدوده گیاه و استفاده از آن در زمانهای خاصی از روز با توجه به نیاز گیاه است. همچنین اگر در مناطق سرد و خشک زندگی میکنید؛ باید دستگاه رطوبت ساز آب گرم خریداری کنید و اگر محل زندگی شما در مناطق گرم و خشک است؛ دستگاه رطوبت ساز آب سرد جوابگو خواهد بود. البته توجه کنید که مقدار گرما یا سرمای دستگاه نباید بیش از حد تحمل گیاه باشد.
چگونه سطح رطوبت خانه را ثابت نگه داریم؟
برای تثبیت رطوبت فضای آپارتمان یا منزل شخصی حتماً باید از دستگاههای تهویه هوا استفاده کنید. با استفاده از این دستگاهها میتوانید رطوبت منزل خود را در حد ثابتی نگه داشته و همچنین از خشکی هوا جلوگیری کنید. البته برای تنظیم رطوبت راههای دیگری هم وجود دارد. استفاده از دستگاههای رطوبت ساز یا کولر گازی یکی از بهترین روشهای تثبیت و تنظیم رطوبت هوا در منزل است.
برای ثابت نگه داشتن سطح رطوبت خانه، میتوانید از دستگاه رطوبت ساز، قرار دادن گیاهان آپارتمانی در خانه، روش های سنتی نظیر سینی آب و سنگ ریزه و قرار دادن گیاهان بر روی آن استفاده کنید.
سخن آخر
خوشبختانه امروزه با پیشرفت تکنولوژی و دانش نگهداری از گیاهان آپارتمانی، امکان فراهم کردن شرایط مورد نیاز گیاهان در منزل یا آپارتمان کوچک به سادگی وجود دارد. برای تنظیم رطوبت مورد نیاز گیاهان آپارتمانی و همچنین رساندن سطح رطوبت این گیاهان به میزان ایده آل، میتوان از دستگاههای اختصاصی همچون رطوبت ساز استفاده کرد.
با این حال در صورت عدم تمایل به استفاده از وسایل صوتی و نیاز به تنظیم رطوبت منزل میتوانید؛ در فصلهای مختلف مرطوب سازی منزل خود را به روشهای سنتی یا اسپری کردن آب مقطر در صورت خشک بودن هوا انجام دهید.