آموزش جوجه کشیمقالات جوجه کشی

آموزش کامل نطفه سنجی به صورت قدم به قدم

آموزش کامل و دقیق نطفه سنجی

نطفه سنجی یا نوربینی یکی از مراحل مهم جوجه کشی است که در زبان انگلیسی به آن candling می گویند. در طی فرایند نطفه سنجی ، فرد جوجه کش از تخم های دارای جنین و تخم های خالی و بدون جنین آگاه خواهد شد و تخم های هرز را از روند جوجه کشی خارج خواهد کرد. در این نوشته از اندیشه سبز می خواهیم شما را به صورت کامل و مرحله به مرحله با نحوه نطفه سنجی آشنا خواهیم کرد، پس اگر می خواهید جوجه کشی موفق و با راندمان بالایی داشته باشید، حتما ادامه این مطلب را مطالعه فرمایید چون که نکته هایی گفته خواهد شد که قبلا نشنیده اید.  

اهمیت نطفه سنجی در جوجه کشی

منظور از نطفه چیست؟

قبل از اینکه نطفه سنجی را به شما آموزش دهیم ، بهتر است که شما را با نطفه و نحوه تشکیل آن آشنا کنیم تا در انتخاب و خرید تخم نطفه دار به صورت آگاهانه اقدام کنید و به این ترتیب راندمان جوجه کشی را از در آینده به صورت چند برابر افزایش دهید. 

زمانی که پرنده نر بالغ با پرنده ماده بالغ جفت گیری می کند، مایع منی از پرنده نر به تخمدان پرنده ماده منتقل می شود و با تلقیح مایع منی با تخمک های موجود در تخمدان پرنده ماده ، نطفه تشکیل می شود.

منظور از نطفه چیست - فروشگاه اینترنتی اندیشه سبز

نطفه موجود در تخم در اثر حرارت و رطوبت مناسب به مرور زمان رشد خواهد کرد و پس از پایان دوره جوجه کشی به جوجه تبدیل خواهد شد. بنابراین تخم های معمولی موجود در مغازه ها به درد جوجه کشی نمی خورند چون از مرغ های صنعتی تخمگذار به دست آمده اند.

البته تخم هایی که از پرنده های محلی و روستایی به دست می آیند به احتمال زیاد نطفه دار خواهند بود به ویژه اگر در میان گله ، پرنده نر وجود داشته باشد چرا که لازمه نطفه دار شدن تخم ها وجود پرنده نر است. 

در واقع استفاده از تخم نطفه دار با کیفیت یکی از چهار عامل تاثیرگذار در جوجه کشی موفق است که در مقالاتی جداگانه راهنمای خرید تخم نطفه دار با کیفیت و تازه توضیح داده خواهد شد.

ویدیو آموزش نطفه سنجی

چگونه نطفه سنجی را شروع کنیم؟

چگونه نطفه سنجی را شروع کنیم - فروشگاه اینترنتی اندیشه سبز

با گذشت 7 روز از شروع فرایند جوجه کشی ، رگه های خونی در داخل تخم تشکیل خواهد شد و بهترین زمان برای نطفه سنجی خواهد بود. قبل از شروع نطفه سنجی باید نکاتی را رعایت کنید که شامل موارد زیر هستند:

⚡ دمای اتاق را بالا ببرید؛

قبل از اینکه تخم ها را از دستگاه جوجه کشی بیرون بیاورید. باید دمای محیط را تا 32 درجه بالا بیاورید، در صورتی که تخم ها را بدون افزایش دمای محیط از دستگاه خارج کنید، امکان وارد آمدن شوک دمایی به آنها وجود دارد که این امر سبب مرگ جنین در حال رشد داخل تخم خواهد شد. برای افزایش دما می توانید از هیتر برقی فن دار و یا بخاری های گازی دودکش دار استفاده کنید.

⚡ رطوبت محیط را تا 60 درصد افزایش دهید؛

برای افزایش رطوبت می توانید از بخار سازهای گرم استفاده کنید و یا اینکه یک ظرف آب را روی بخاری قرار دهید. 

⚡ اتاق را کاملا تاریک کنید؛

به منظور نوربینی راحت و بدون مزاحمت باید لامپ ها را خاموش کنید و درزها را هم ببندید.

⚡ شب بهترین زمان نطفه سنجی؛

با توجه اینکه در شب هوا تاریک است و هیچ نوری به داخل اتاق وارد نمی شود، بنابراین با وضوح بیشتری رگه های خونی را مشاهده خواهید کرد. 

⚡ تخم ها را شانه به شانه از دستگاه بیرون بیاورید؛

بیرون آوردن همه شانه های حاوی تخم از دستگاه کار درستی نیست، چونکه تخم ها زمان زیادی در محیط بیرون خواهند ماند و احتمال تلف شدن جنین در این زمان به دلیل وارد آمدن شوک دمایی بسیار بالا خواهد بود. پس بهتر است که شانه ها را یک به یک بیرون بیاورید، نطفه سنجی و به دستگاه منتقل کنید سپس به سراغ شانه دوم بروید. 

⚡ از نطفه سنج یا چراغ قوه قوی استفاده کنید؛

برای اینکه بهتر متوجه وجود جوجه شوید، بهتر است از نطفه سنج های استاندارد و یا یک چراغ قوه پلیسی و بسیار قوی استفاده کنید. 

⚡ استفاده از کارتون برای هدایت نور؛

اگر چراغ قوه بسیار بزرگ است، با استفاده از یک کارتون می توانید نور آن را هدایت کنید. برای این کار یک سوراخ در کارتون ایجاد کنید، سوراخ باید قطر کمتری نسبت به قسمت انتهایی تخم نطفه دار مورد نظر داشته باشد تا تمامی نور تولید شده به داخل تخم هدایت شود. چراغ قوه یا نطفه سنج را در نیز کارتون قرار دهید و تخم را بر روی کارتون و به این ترتیب به راحتی قادر به مشاهده داخل تخم خواهید بود.

نکات مهم حین انجام نطفه سنجی

نکات مهم حین انجام نطفه سنجی - فروشگاه اینترنتی اندیشه سبز

پس از اینکه شرایط فوق را فراهم کردید، می توانید نطفه سنجی را شروع کنید، یادتان باشد که نباید دستگاه را خاموش کنید و هر شانه را به صورت جداگانه بیرون می آورید، نطفه سنجی می کنید و دوباره به داخل دستگاه منتقل می کنید. البته پس از بیرون آوردن شانه حاوی تخم ، باید درب دستگاه را ببندید تا به کار خود ادامه دهد. 

✔ قبل از بیرون آوردن شانه حاوی تخم حتما دستان خود را با استفاده از آب و صابون بشویید و یا از محلول ضدعفونی کننده جرمی ساید استفاده کنید. یا اینکه از دستکش های لاتکس یا پلاستیکی مصرف نشده استفاده کنید. 

✔ هنگامی که تخم را جهت نطفه سنجی در دستان خود قرار می دهید، دقت زیادی به خرج دهید چون که پوسته تخم در این مدت نرم شده و اگر فشار زیادی به آن وارد کنید امکان شکستن تخم وجود دارد. 

✔ در صورت مشاهده رگ های خونی در داخل تخم و یا موجود ریز در حال حرکت ، بلافاصله تخم را به شانه برگردانید چون جنین درحال رشد است. اما اگر هیچ رگی مشاهده نکردید و فقط یک جسم سیاه بی حرکت در آن دیدید، بدانید تخم بدون نطفه است.

✔ برای اینکه میزان تشخیص شما بالا برود و تخم های نطفه دار زیادی را تشخیص دهید، بهتر است تخم را بچرخانید و از جهت های مختلف به آن نگاه کنید. 

✔ تخم های بدون نطفه را در سطل آشغال بیندازید چون وجود آنها در دستگاه جوجه کشی به سایر تخم ها هم ضرر خواهد رساند. تخم های بدون نطفه به مرور زمان فاسد خواهد شد و آلودگی را در دستگاه جوجه کشی پخش خواهد کرد و به این ترتیب سبب مرگ جنین های در حالب رشد نیز خواهد شد. 

✔ نطفه سنجی از هر شانه نباید بیشتر از ده دقیقه طول بکشد چون ماندن طولانی مدت تخم ها در محیط بیرون احتمال مرگ جنین را بالا خواهد برد. 

✔ نطفه سنجی را بر روی تک تک تخم های داخل دستگاه انجام دهید، تخم های بدون نطفه را دور بریزید تا جا برای تخم های جدید باز شود، به این ترتیب مانع از تلف شدن جوجه های در حال رشد خواهید شد و راندمان جوجه کشی را به شکل قابل توجهی افزایش خواهید داد. 

✔  در روزهای هفتم ، چهاردهم، بیست و یکم و بیست و هشتم باید نطفه سنجی را انجام دهید. البته این مورد بستگی به دوره جوجه کشی تخم دارد، به عنوان مثال دوره جوجه کشی مرغ 21 روز است، بنابراین در روز بیست و یکم نیازی به نطفه سنجی نیست چون همه جوجه ها رشد کرده اند و آماده بیرون آمدن از تخم هستند. اما در مورد غاز و اردک باید روز بیست و یکم نیز نطفه سنجی کنید چون تخم ها معمولا روز سی ام باز می شوند.

سخن آخر 

در این نوشته نحوه نطفه سنجی تخم انواع پرنده ها توضیح داده شد، در مقالات جداگانه راهنمایی های لازم جهت خرید تخم نطفه دار با کیفیت و نکات مهم جهت افزایش میزان نطفه تخم ها ارائه خواهد شد، در صورتی که سوال یا پیشنهادی در رابطه با این نوشته دارید می توانید از طریق بخش نظرات پایین صفحه با ما در میان بگذارید. 

نوشته های مشابه

14 دیدگاه

  1. سلام
    فنچ من تخم هاشو میخوره و هروقت میخواستم ازش بگیرم ناقص بود یعنی فنچ نوک تخم رو خورده بود.
    یه بار تخمشو سالم گیر اوردم و الان با تخم چیکار کنم؟
    نمیتونم برای یک تخم دستگاه بخرم.

    1. سلام
      بذارش تو یه کارتن کوچیک زیرa پنبه بزار
      محیط هم نسبتا گرم باشه ( نه خیلی 37 خوبه )
      سعی کن هوا زیاد خشک نباشه مقدار رطوبت داشته باشه
      میتونی یه زطوبت ساز کوچیک بخری یا این که ظرف رو پر آب کن و بزار وری گاز تا بخار تولید کنه.

  2. سلام وقت بخیر تخم عروس هلندیم ۲۲روزه در نیومده جلو نور گرفتم یه نقطه سیاه هست باقیش قرمزه روی تخم هم کمی از پوسته رفته داخله جوجه زنده یانه؟

  3. سلام داداش گلم خسته نباشید منظور از نطفه‌دار بودن مایعی که تو تخم است رو می‌گید

    1. سلام زنده باشی
      وقتی پرنده نر و ماده با هم جفت گیری میکنن. و به خاطر این کار هم ماده تخم میزاره باعث میشه که تخم ها داخلشون نطفه باشه و اگه نطفه قوی باشه باعث میشه جوجه بده.

  4. با سلام بنده در دوره هچر هستم روز ۱۸ نطفه سنجی کردم تخم مرغ ها به اندازه یک بند انگشت سمت کیسه هوا رگ خونی داشتند وپایینترش کاملا سیاه بود موجود متحرک تکون میخورد من در ویدئو دیدم که در روز هچر نباید رگ خونی باشه ولی من در روزی که داشتم هچ میکردم اندازه یه بند انگشت به سمت کیسه هوا رگ خونی داشت ایا تا اخر روز هچر اون رگها پر میشن یا جوجه ناقص رشد کرده؟

    1. سلام، صبر کنید و به جوجه کشی ادامه دهید. دوره هچر حساس است سعی کنید دما و رطوبت دقیق تنظیم شود.

  5. سلام من با توجه به این فیلم آموزشی چند تا تخم رو نگاه کردم یکیش رگه های خیلی نازک و کم داشت و او سه تا تو نور و در تاریکی توش نقطه نقطه ای بود و اون نشونه هایی که تو فیلم گفته شده بود رو نداشت یعنی نه خالی بود نه قوده سیاه و رگه ای داشت هارا یعنی این نطفه داره یا نه؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

برای اطلاع از پاسخ به نظر خود، شماره همراه را در کادر زیر وارد کنید.

دکمه بازگشت به بالا