چگونه از تخم قرقاول جوجه کشی کنیم؟
قرقاول یکی از پرنده های بسیار محبوب و پرطرفدار است که هم برای تامین گوشت و تخم و هم به جهت زیبایی آن پرورش داده می شود. گوشت و تخم قرقاول خواص زیادی دارد و برای درمان بیماریی هایی مانند اسم ، آرتروز ، درد مفاصل، کم خونی ، تقویت حافظه و … مناسب است که در نوشته ای جداگانه به این موضوع پرداخته خواهد شد.
یکی از روش های ارزان و واقعا مقرون به صرفه برای به دست آوردن جوجه های یک روزه قرقاول و توسعه گله ، استفاده از شیوه جوجه کشی مصنوعی است که با دستگاه جوجه کشی انجام می شود. برای این کار نیاز به تعدادی تخم نطفه دار قرقاول و یک دستگاه جوجه کشی مناسب دارید و در این نوشته به تمامی نکات مهم جهت دستیابی به جوجه کشی موفق قرقاول اشاره خواهد شد.
جوجه کشی از تخم قرقاول چرا مهم است؟
جوجه کشی تنها راه تکثیر پرندگان می باشد که در طبیعت توسط پرنده مادر انجام می شود، یعنی پرنده به مدت چند هفته بر روی تخم ها خوابیده و آنها را به جوجه تبدیل می کند. اما برای به دست آوردن جوجه های یک روزه در حالتی که دسترسی به پرنده مادر وجود ندارد، استفاده از شیوه جوجه کشی مصنوعی می باشد، این روش از گذشته تا به امروز پیشرفت های زیادی داشته و مردم از روش های گوناگونی جهت تبدیل تخم به جوجه استفاده می کرده اند.
بنابراین اگر شما نیز پرورش دهنده قرقاول و یا هر پرنده دیگری هستید و یا اینکه می خواهید کار پرورش را آغاز کنید، بهترین و ارزان ترین راهی که برای شروع کار به شما پیشنهاد خواهیم کرد، روش جوجه کشی مصنوعی است چون که قرقاول های نر و ماده مولد قیمت بالایی دارند و از طرف دیگر خرید جوجه های چند روزه قرقاول نیز به دلیل بیماری و تلفات احتمالی و قیمت زیاد آنها توصیه نمی شود.
اما خرید تخم نطفه دار قرقاول و جوجه کشی از آنها نسبت به دو روش بالا کاملا منطقی تر بوده و هزینه خیلی کمی را می طلبد.
پس به صورت خلاصه می توان گفت که جوجه کشی از تخم قرقاول برای توسعه گله ، به دست آوردن جوجه های یک روزه به روشی ارزان تر و کسب درآمد مطمئن و بدون ریسک اهمیت دارد.
چگونه جوجه کشی قرقاول با دستگاه را شروع کنیم؟
برای این کار نیاز به تخم های نطفه دار و دستگاه جوجه کشی و یک محیط استاندارد و مناسب برای جوجه کشی دارید که در ادامه به همه این موارد اشاره خواهد شد. نکاتی که در ادامه بیان خواهند شد، تماما از روی تجربه بوده و در صورت اجرای آنها مسلما یک جوجه کشی موفق و با بازدهی بالا را تجربه خواهید کرد.
1- راهنمای خرید تخم نطفه دار قرقاول
استفاده از هر تخمی برای جوجه کشی مناسب نیست و برای جوجه شدن تخم ها نیاز به خرید تخم های نطفه دار قرقاول خواهید داشت، یعنی تخم هایی که حاصل جفت گیری قرقاول نر با ماده بوده و به نوعی تخم باردار شده باشد.
اکیدا تاکید می شود که تخم های نطفه دار را از خود پرورش دهنده های قرقاول شهر یا منطقه خریداری کنید و از واسطه ها و یا فروشنده های اینترنتی دوری کنید چرا که احتمال تازه و نطفه دار بودن تخم ها خیلی بالا بوده و پرورش دهنده ها قیمت ارزان تری نیز نسبت به واسطه ها دارند.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در این مورد حتما مقاله راهنمای خرید تخم نطفه دار قرقاول را بخوانید تا بهترین و تازه ترین تخم ها را برای جوجه کشی خریداری کنید.
2- خرید دستگاه جوجه کشی مناسب تخم قرقاول
پس از دستیابی به منابع معتبر و قابل اعتماد تخم نطفه دار قرقاول ، می توانید برای خرید دستگاه جوجه کشی اقدام کنید. دستگاه های جوجه کشی مختلفی در بازار وجود دارند و از همه آنها می توانید برای جوجه کشی استفاده کنید، چون که تخم قرقاول با هر دستگاهی قابل جوجه کشی است.
اما نکته مهم قبل از خرید توجه به کیفیت ساخت و استاندارد ماشین جوجه کشی است تا برای چندین سال بدون خرابی و نیاز به تعمیر کارایی جوجه کشی داشته باشد. به همین منظور توصیه می کنیم با صرف هزینه زیاد تر دستگاهی با کیفیت تر و با دوام خریداری کنید تا برای جوجه کشی چندین ساله واقعا مفید و کارا باشد.
در نوشته ای جداگانه به راهنمای خرید دستگاه جوجه کشی پرداخته ایم پیشنهاد می کنیم حتما آن را مطالعه کنید. در حالت کلی ویژگی های زیر باید در یک دستگاه جوجه کشی با کیفیت قرقاول وجود داشته باشد :
1- دارای سنسور دقیق و حرفه ای باشد
2- دارای برد جوجه کشی هوشمند و قوی باشد
3- دما و رطوبت را به صورت دقیق تامین کند
4- امکان چرخش خودکار تخم ها وجود داشته باشد
5- خطاهای جوجه کشی را به صورت لحظه ای گزارش دهد
6- دارای سنسور جایگزین باشد تا پروسه جوجه کشی متوقف نشود.
7- امکان کنترل از راه دور داشته باشد تا نیازی به حضور مداوم در کنار دستگاه نباشد.
8- بدنه مقاوم در برابر پوسیدگی و رطوبت داشته باشد و کاملا قابل شستشو باشد.
9- میزان رضایت خریداران از آن بسیار بالا باشد.
10- امکان ستر و هچر همزمان داشته باشد تا امکان جوجه کشی مداوم و بدون توقف فراهم شود.
11- دارای گارانتی و خدمات پس از فروش باشد تا امکان تعویض راحت تر قطعات در آینده وجود داشته باشد.
این موارد تنها بخشی از قابلیت های یک دستگاه جوجه کشی خوب و استاندارد برای جوجه کشی قرقاول می باشد، داشتن بدنه قابل شستشو و ضد زنگ از اهمیت بالایی برخوردار است تا امکان شستشوی دستگاه قبل و بعد از جوجه کشی وجود داشته باشد
3- شرایط مناسب محیط دستگاه جوجه کشی
محیطی که دستگاه جوجه کشی در آن قرار می گیرد، باید کاملا تمیز و بدون آلودگی باشد و هم چنین دما و رطوبت محیط باید کاملا ثابت بماند. بنابراین جوجه کشی در محیط های باز و مکان هایی که تغییرات شدید دما و رطوبتی دارد مناسب نخواهد بود.
اگر می خواهید از تخم قرقاول جوجه کشی کنید و در این کار موفق شوید، حتما باید یک اتاق مخصوص این کار در نظر بگیرید که دما و رطوبت ثابتی داشته باشد و تجهیزات گرمایشی ، سرمایشی و تهویه مناسبی نیز در آن محیط قرار داده باشید، تعویض کردن مکان حین جوجه کشی سبب کاهش راندمان جوجه کشی و حتی شکست در این کار خواهد شد.
در نوشته شرایط مناسب محیط جوجه کشی به تمامی این موارد پرداخته شده و نحوه آماده سازی محیط برای جوجه کشی نیز آموزش داده شده است. اما در حالت کلی در نظر داشته باشید که دمای مناسب محیط باید بین 23 الی 26 درجه سانتی گراد و رطوبت آن باید بین 35 الی 50 درصد باشد که توسط دستگاه هایی مانند هیتر و رطوبت ساز می توانید این دما و رطوبت را تامین کنید.
شروع فرایند جوجه کشی از قرقاول
پس از آماده سازی سه مورد فوق می توانید برای جوجه کشی اقدام کنید که بهتر است طبق مراحل زیر پیش بروید تا بهترین نتیجه را بگیرید :
1- دستگاه جوجه کشی را خریده و تست کنید.
پس از انتخاب و خرید بهترین و مناسب ترین دستگاه برای جوجه کشی ، آن را در محیط جوجه کشی استاندارد که دما و رطوبت فوق را دارد، تست کنید. دستگاه را به مدت 24 الی 48 ساعت در حالت خالی از تخم تست کنید و از تنظیم بودن دما و رطوبت ، کارکرد صحیح سیستم چرخش و عملکرد بدون ایراد سنسور و … مطمئن شوید.
2- تخم ها را خریده و تمیز کنید
علت شکست بسیاری از پرورش دهندگان تازه کار در این است که قبل از خرید و تست دستگاه جوجه کشی ، تخم های نطفه دار را خریده و انبار می کنند. دقت کنید که تخم های نطفه دار حداکثر تا یک هفته پس از تولید قابل جوجه کشی خواهند بود و پس از آن به شدت ضعیف شده و امکان جوجه شدن را نخواهند داشت، به همین دلیل توصیه می کنیم تخم ها را پس از خرید و تست دستگاه جوجه کشی بخرید.
همانطور که گفته شد باید تخم هایی کاملا سالم و بدون ترک خوردگی و شکستگی خریداری کنید و نباید هیچ لکه خونی و فضله ای بر روی آن وجود داشته باشد. آنها را به کمک یک پارچه تمیز و کاملا خشک ، پاکسازی کنید و گرد و خاک و آلودگی های موجود بر روی آن را پاک کنید. هرگز تخم ها را نشویید و یا با مواد شیمیایی ضد عفونی نکنید چون باعث ورود میکروب ها و مواد شیمیایی به داخل تخم خواهد شد.
3- دمای تخم ها و دستگاه را به دمای محیط برسانید
برای اینکه از وارد آمدن شوک دمایی به تخم ها در ابتدای جوجه کشی جلوگیری کنید، باید دمای آنها را با دستگاه و محیط یکسان کنید. برای این کار دستگاه را در حالت خاموش قرار داده و تخم ها را در آن بچینید.
درب دستگاه را باز کنید و دمای محیط را به 25 درجه و رطوبت آن را به 40 الی 50 درصد برسانید، دستگاه و تخم ها باید یک ساعت در همین وضعیت باقی بمانند تا کاملا با محیط هم دما و هم رطوبت شوند.
4- جوجه کشی را آغاز کنید
در حالی که تخم ها در داخل دستگاه هستند و کاملا با محیط هم دما و هم رطوبت شده اند، درب دستگاه را بسته و آن را به برق متصل کنید. حال دما و رطوبت مناسب برای جوجه کشی قرقاول را تنظیم کنید. دما را روی 37.5 درجه و رطوبت را روی 65 درصد تنظیم کنید.
5- روند جوجه کشی را تحت نظر بگیرید
مدتی پس از شروع جوجه کشی ، وضعیت دما و رطوبت دستگاه و نحوه چرخش تخم ها را بررسی کنید و عدم وجود مشکل در جوجه کشی مطمئن شوید، هم چنین با استفاده از دماسنج و رطوبت ، به صورت دائم دما و رطوبت را مورد سنجش قرار دهید تا از استانداردهای جوجه کشی دور نشود.
سیستم های برق اضطراری مانند موتور برق، باتری خودرو و یا ups را در اختیار داشته باشید تا در صورت قطعی برق، دستگاه را به آن متصل کنید و از متوقف شدن پروسه جوجه کشی جلوگیری به عمل آید.
6- تخم ها را نطفه سنجی کنید
پس از گذشت 7 روز از فرایند جوجه کشی باید تخم ها را مورد نطفه سنجی قرار دهید تا از زنده بودن جنین ها مطمئن شوید و تخم های بدون نطفه را نیز از پروسه جوجه کشی خارج کنید چون ماندن آنها را در داخل دستگاه سبب مرگ جنین های در حال رشد نیز خواهد شد.
با توجه به مفصل بودن مبحث نطفه سنجی در مقاله ای جداگانه به این موضوع پرداخته ایم. برای این منظور توصیه می کنیم مقاله آموزش نطفه سنجی را به صورت کامل مطالعه کنید تا با اصول انجام این کار آشنایی پیدا کنید.
8- تخم ها را وارد دوره هچ کنید
دوره جوجه کشی از تخم قرقاول معمولا بین 24 الی 25 روز می باشد که سه روز آخر آن به دوره هچر اختصاص داد، یعنی پس از گذشت 21 الی 22 روز از زمان جوجه کشی ، جوجه کاملا رشد کرده و آماده بیرون آمدن از تخم خواهد بود.
اما در دوره هچر یعنی سه روز آخر باید شرایطی را به وجود آوریم که بیرون آمدن از تخم برای جوجه آسان باشد. برای این کار باید دما را به 37.2 درجه سانتی گراد کاهش داده و رطوبت را به 75 درصد برسانیم، هم چنین باید چرخش تخم ها را متوقف کنیم و آنها را از شانه ها به سبدهای مخصوص هچ انتقال دهیم.
اگر از دستگاه های جوجه کشی ستر و هچر همزمان مانند ایزی باتور 2 استفاده می کنید، نیازی به تغییر در دما و رطوبت و توقف چرخش دستگاه نیست، کافیست تخم های رسیده به دوران هچ را در داخل سبد مخصوص قرار داده و به قسمت پایینی دستگاه منتقل کنید.
البته زمانی که همه تخم های موجود در دستگاه را با هم می خواهید به دوران هچر انتقال دهید، لزوما باید دما و رطوبت را تغییر داده و چرخش را متوقف کنید، به عبارتی دستگاه های ستر و هچر همزمان زمانی کاربرد خواهند داشت که تخم ها را در فاصله های زمانی مختلف وارد دستگاه کرده باشید و زمان هچر متفاوتی داشته باشند.
9- جوجه ها را از دستگاه خارج کنید
آخرین مرحله جوجه کشی و در واقع شیرین ترین مرحله ، مشاهده جوجه های تازه به دنیا آمده است که اگر به خوبی تمام مراحل بالا را اجرا کرده باشید، شاهد جوجه های زیبای قرقاول خواهید بود.
زمانی که جوجه ها از تخم بیرون می آیند، باید به مدت 24 ساعت در دستگاه جوجه کشی بمانند چون که سیستم ایمنی ضعیفی داشته و توانایی تحمل دمای محیط بیرون را نخواهند داشت. پس از گذشت 24 ساعت و خشک شدن بدن آنها می توانید به بستر منتقل کنید که شرایط یک بستر مناسب برای پرورش جوجه های قرقاول نیز در ادامه توضیح داده خواهد شد.
آماده سازی بستر جوجه های قرقاول
در آماده سازی محیط مناسب جوجه ها ، باید موارد زیر را تامین کنید :
1- گرما
جوجه ها تحمل خیلی کمی در برابر دمای پایین دارند و مطلوب ترین دما برای نگه داری آنها باید بین 32 الی 35 درجه سانتی گراد باشد که با استفاده از بخاری ، لامپ رشته ای و لامپ مصنوعی می توان تامین کرد. اما با توجه به اینکه لامپ مادر مصنوعی ضمن گرم کردن محیط جوجه ها ، سبب میکروب زدایی محیط و افزایش حس آرامش در جوجه ها نیز می شوند، آن را پیشنهاد می کنیم. برای هر 50 الی 60 جوجه قرقاول به یک لامپ نیاز خواهید داشت.
2- بستر نرم و بدون شیب
جوجه ها پای ضعیفی دارند و امکان زخمی و یا کج شدن پای آنها در بستر سفت و سیمانی و یا شیب دار وجود دارد. برای جلوگیری از این مشکل بهتر است که از خاک اره و یا پوشال های نرم در بستر جوجه قرقاول ها استفاده شود، هم چنین شیب آن را مورد سنجش قرار داده و از صاف بودن آن اطمینان حاصل کنید.
3- استفاده از آبخوری و دانخوری مخصوص جوجه ها
برخی از پرورش دهنده های تازه کار از آبخوری و دانخوری های غیر استاندارد و دست ساز جهت تغذیه جوجه ها استفاده می کنند، دقت کنید که تجهیزات مورد استفاده هم باید از لحاظ بهداشتی کاملا استاندارد باشد یعنی مواد میکروبی را به خود جذب نکند و هم از لحاظ ارتفاع نیز باید کاملا مناسب باشد تا جوجه ها بدون زحمت بتوانند به آب و دان دسترسی داشته باشند.
لیست این تجهیزات را می توانید در صفحه دانخوری و آبخوری مشاهده کنید. طبیعتا اگر از وسایل دست ساز و غیر استاندارد استفاده کنید، جوجه ها به آسانی به آب و غذا دسترسی نخواهند داشت و به مرور زمان اشتهای خود را از دست خواهند داد و این اتفاق در مرگ و میر و کاهش میزان رشد آنها نیز بی تاثیر نخواهد بود.
4- تهویه محیط پرورش
محل نگهداری جوجه ها باید هوایی مطبوع و تازه داشته باشد، تنفس جوجه ها و دفع فضولات و ادرار در بستر موجب آلوده شدن هوا و انتشار آمونیاک خواهد شد که در صورت عدم تهویه سبب بروز بیماری های زیادی در آنها خواهد شد. برای این کافیست یکی از فن های تهویه اگزاست را در محل نگهداری نصب کنید. انواع آنها را می توانید در صفحه فن تهویه مشاهده کنید.
نحوه تغذیه جوجه قرقاول ها
آنها را می توانید با استفاده از جیره غذایی مخصوص جوجه مرغ ها نیز تغذیه کنید. انواع دانه و غلات مانند گندم ، جو دو سر ، دانه سویا ، ذرت و… به صورت پودر شده برای آنها مناسب خواهد بود، اما باید از میوه و سبزیجات نیز جهت تامین ویتامین و مواد معدنی مورد نیاز بدن آنها نیز استفاده کنید. برای مطالعه بیشتر در این مورد توصیه می کنیم مقاله تغذیه قرقاول را بخوانید.
مراقبت از جوجه ها در برابر بیماری و تلفات
مهم ترین مسئله ای که هر پرورش دهنده باید رعایت کند، فراهم کردن شرایط مناسب برای نگهداری جوجه ها و ممانعت از بیماری و تلفات آنها می باشد. جوجه ها استعداد بالایی برای بیمار شدن دارند و میزان تلفات آنها تا دو هفتگی نیز بسیار بالا می باشد. اقدامات زیر بسیار کمک کننده خواهند بود :
1- حتما جوجه های بی حال ، ضعیف و خواب آلو را از جوجه های سالم جدا نگه دارید چون احتمال بیمار بودن آنها و سرایت بیماری وجود دارد.
2- از آب و غذای سالم و تازه استفاده کنید، آب چاه و تصفیه نشده و هم چنین مواد غذایی مانده و کپک زده می توانند موجب مسمومیت و تلفات جوجه ها شوند.
3- دما و رطوبت محل نگهداری را همواره بررسی کنید و از خشک یا مرطوب بودن محیط و یا سرد بودن آن پرهیز کنید. رطوبت مناسب باید بین 40 الی 50 درصد و دمای مناسب باید بین 30 الی 33 درجه سانتی گراد باشد.
4- در زمان های مقرر واکسن های لازم را به جوجه ها تزریق کنید و حتما برای این کار از یک دامپزشک معتبر کمک بگیرید، واکسن ها از بیماری هایی مانند نیوکاسل ، مارک و … جلوگیری خواهند کرد.
5- بهداشت را در محل نگهداری جوجه ها رعایت کنید، حتما پوشال های بستر آنها را هر هفته تعویض کرده و از فن تهویه برای خروج هوای آلوده استفاده کنید. دانخوری ها و آبخوری ها را نیز هر روز به خوبی شستشو دهید.
نتیجه گیری کلی در جوجه کشی از قرقاول با دستگاه
تمامی آنچه را که برای داشتن یک جوجه کشی موفق قرقاول لازم بود، در این نوشته اشاره شد. همه مراحل مربوط به خرید دستگاه جوجه کشی و تخم نطفه دار تا مراقبت از جوجه های به دنیا آمده توضیح داده شدند، در صورتی که این مراحل و نکات را به خوبی اجرا کنید، قطعا نتیجه دلخواه را در جوجه کشی از هر پرنده ای خواهید دید. در انتها اگر سوال یا پیشنهادی دارید می توانید از طریق دیدگاه های همین صفحه با ما در میان بگذارید.