آموزش کامل جوجه کشی فنچ با دستگاه جوجه کشی

نحوه جوجه کشی تخم نطفه دار فنچ با دستگاه جوجه کشی
جوجه کشی تخم های فنچ از روش های گسترش گله و کسب درآمد از فروش جوجه ها می باشد که حتی بدون وجود پرنده مادر نیز امکان پذیر است و در این نوشته از اندیشه سبز می خواهیم شما را با نحوه تبدیل تخم نطفه دار فنچ به جوجه آن آشنا کنیم و آموزش های لازم را ارائه دهیم.
به خاطر داشته باشید که جوجه کشی مصنوعی تخم های فنچ کمی سخت تر از حالت طبیعی یعنی جوجه کشی با استفاده از فنچ مادر است ، اما قطعاً قابل انجام است. اگر می خواهید شانس مشاهده جوجه های یک روزه فنچ را داشته باشید، باید نکاتی را به دقت رعایت کنید که در این مقاله به تمامی نکات مهم در این باره اشاره خواهد شد.

ویژگی های تخم نطفه دار مناسب برای جوجه کشی
مهم ترین چیزی که در یک جوجه کشی موفق تاثیر خواهد داشت، استفاده از تخم های نطفه دار با کیفیت و تازه است. در نوشته راهنمای خرید تخم نطفه دار به تمام موارد لازم اشاره شده است، بهتر است که آن را بخوانید.
حتما از خود پرورش دهنده های فنچ اقدام به تهیه تخم نطفه دار کنید و اگر دارای فنچ های مولد هستید، حتما تخم ها را یک روز پس از تولید وارد پروسه جوجه کشی کنید و اجازه بیرون ماندن طولانی مدت را به تخم ها ندهید، چرا که هر چه قدر تخم ها کهنه تر شوند، احتمال جوجه شدن آنها بسیار بسیار پایین خواهد آمد.
به سالم بودن آنها توجه کنید، تخم هایی که ترک خورده و یا دچار سوراخ هستند هرگز به جوجه تبدیل نخواهند شد و حتما باید کاملا سالم و تمیز و بدون آلودگی باشند.
نکته مهم دیگری که باید مورد توجه قرار بگیرد، عدم خرید اینترنتی و غیر حضوری است چرا که از اصل بودن و تازه بودن تخم های فنچ مطمئن نخواهید بود، پس حتما به خود پرورش دهنده ها مراجعه کنید و از ورود فنچ های نر و ماده مولد در سالن پرورش مطمئن شوید.
محیط مناسب برای جوجه کشی از تخم فنچ
محیطی که برای جوجه کشی انتخاب می کنید باید کاملا تمیز و بدون آلودگی باشد. جوجه کشی در یک محیط آلوده امکان ورود میکروب ها به داخل تخم را بالا خواهد برد که همین مورد سبب مرگ جنین در داخل تخم خواهد شد.
بنابراین تمامی قسمت های محیط یعنی در و دیوار و سقف و کف اتاق را کاملا تمیز کنید و از مواد شوینده و ضد عفونی کننده استفاده کنید. قبل از ورود حتما دستان خود را ضدعفونی کنند و از دستکش و کفش مخصوص استفاده کنید تا انتقال آلودگی به اتاق جوجه کشی فنچ به حداقل برسد.
دما و رطوبت اتاق باید کاملا ثابت بماند، دمای 23 الی 26 درجه سانتی گراد و رطوبت 40 الی 50 درصد از شرایط مناسب محیط جوجه کشی است که در مقاله محیط مناسب برای جوجه کشی به تمامی موارد و نکات مهم پرداخته شده است. طبیعتا جهت تنظیم دما و رطوبت اتاق ، نیاز به استفاده از تجهیزات گرمایشی، سرمایشی و رطوبت ساز خواهید داشت.
شرایط لازم برای جوجه کشی موفق از تخم نطفه دار فنچ
علاوه بر دو مورد فوق که حتما باید رعایت شوند، موارد مهم دیگری نیز وجود دارند که جهت تبدیل تخم نطفه دار فنچ به جوجه لازم خواهند بود. این موارد عبارتند از تامین دمای مناسب، تامین رطوبت مناسب، چرخش تخم ها و تهویه مناسب.
در جوجه کشی طبیعی فرایند های فوق توسط پرنده مادر و به صورت غریزی انجام می شود که نهایتا سبب تبدیل تخم به جوجه خواهد شد، اما در حالت مصنوعی تمامی پروسه های فوق باید به وسیله دستگاه جوجه کشی و به صورت دقیق انجام شود تا تمامی تخم ها هچ شوند.
1- تامین دمای مناسب
مهمترین بخش جوجه کشی از تخم فنچ به ایجاد دمای مناسب در دستگاه جوجه کشی مربوط می شود. دمای خیلی پایین یا خیلی بالا تخمها را نابود کرده و از جوجه کشی موفق جلوگیری خواهد کرد.
اگر درجه حرارت بسیار بالا باشد ، جوجه خیلی سریع رشد می کند و احتمالاً درون پوسته می میرد و اگر بتواند از تخم بیرون بیاید ، به احتمال زیاد به دلیل مشکلات سلامتی و ناهنجاری از بین خواهد رفت. همینطور اگر دما پایین باشد، جنین خیلی آهسته رشد خواهد کرد و خیلی دیر از تخم بیرون خواهد آمد، این جوجه نیز احتمالا به دلیلی فلجی و سایر مشکلات سلامتی ، نتواند به خوبی زندگی کند و یا پس از مدتی خواهد مرد.
در ساده ترین حالت ، اگر درجه حرارت خیلی گرم یا خیلی سرد باشد ، جنین های فنچ خواهند مرد. درجه حرارت مناسب برای جوجه کشی از تخم فنچ باید بین 37.5 الی 37.7 درجه سانتی گراد باشد تا این اطمینان به دست آید که جنین به صورت سالم رشد کرده و از تخم بیرون خواهد آمد.
2- تامین رطوبت مناسب
یکی دیگر از جنبه های مهم در جوجه کشی از تخم نطفه دار فنچ، توجه به رطوبت دستگاه جوجه کشی است. رطوبت نیز همانند حرارت باید کاملاً مناسب باشد تا تخم ها به سلامت هچ شوند. اگر میزان رطوبت دستگاه بسیار پایین باشد، تخم فنچ آب زیادی را از دست خواهد داد و جنین ممکن است دچار نارسایی کلیه و کبد شود. از سوی دیگر، اگر سطح رطوبت در دستگاه جوجه کشی بیش از حد بالا باشد، کیسه هوایی تخم بسیار کوچک شده و سطح اکسیژن را بسیار پایین خواهد آورد که جوجه اکسیژن کافی برای هچ را دریافت نکرده و در نهایت در داخل تخم خواهد مرد. هم چنین رطوبت زیاد سبب عدم جذب کامل زرده می شود و جوجه ها با زرده ای بیرون از بدن متولد خواهند شد.
این اتفاق بسیار خطرناک است و اغلب منجر به مرگ می شود. به منظور بهره مندی از جوجه کشی موفق و جلوگیری از مرگ و میر جوجه ها، حتما باید سطح رطوبت را بین 50 تا 60 درصد تنظیم کنید. هم چنین در هفته پایانی جوجه کشی به منظور کمک به نرم شدن سطح پوسته باید رطوبت را به اندازه 70 تا 75 درصد افزایش دهید.
3- چرخش تخم های فنچ
زمانی که تخم ها در دستگاه جوجه کشی قرار دارند باید به صورت مداوم چرخانده شوند تا جنین از تمامی قسمت های زرده تغذیه کرده و از طرف دیگر به پوسته نیز نچسبد. با توجه به اینکه فنچ ها حساس هستند، بنابراین با دستگاه های جوجه کشی معمولی و یا دست ساز نمی توان نتیجه دلخواه را گرفت، چرا که در صورت چرخاندن ناگهانی ، امکان پارگی کیسه هوایی وجود دارد و یا در صورت تاخیر در چرخش احتمال مرگ جنین وجود خواهد داشت.
به همین منظور توصیه می کنیم از دستگاه های جوجه کشی حرفه ای که مختص جوجه کشی از پرنده های زینتی و حساس هستند، استفاده کنید. به عنوان نمونه می توان به دستگاه های جوجه کشی آرکام اشاره کرد که ساخت کشور کره بوده و برای جوجه کشی از تخم انواع طوطی سانان و خزندگان کاربرد دارد.
از نمونه ایرانی آن نیز می توان به ایزی باتور شش اشاره کرد که یک دستگاه جوجه کشی کاملا ایرانی بوده و از یکسال گارانتی و 10 سال خدمات پس از فروش بهره مند است. این دستگاه قابلیت چرخش مداوم و 360 درجه ای تخم ها را دارد و حرارت و رطوبت لازم برای جوجه کشی را به شکل دقیقی تامین خواهد کرد. در صفحه ایزی باتور 6 می توانید اطلاعات کامل این محصول را بخوانید و یا آن را سفارش دهید.
4 – وجود سنسور دقیق در دستگاه جوجه کشی
اگر تولید حرارت و رطوبت جوجه کشی به خوبی انجام شود، ولی دستگاه مورد استفاده سنسور استاندارد و دقیقی نداشته باشد، بدیهی است که از تامین حرارت و رطوبت دقیق جلوگیری خواهد کرد و عملا سبب مرگ جنین داخل تخم خواهد شد.
سنسور مورد استفاده در دستگاه های جوجه کشی حساس و حرفه ای از نوع SHT می باشد که ساخت کشور سوئیس بوده و در تجهیزات حساس پزشکی و نظامی نیز از آن استفاده می شود. این سنسور بسیار دقیق بوده و دما را در حد دهم درجه و رطوبت را در حد 1 درصد مورد سنجش قرار داده و از طریق ارسال داده های صحیح به برد جوجه کشی، سبب تامین دقیق حرارت و رطوبت مورد نیاز جوجه کشی می شود. در ایزی باتور 6 نیز از آخرین نسل سنسور SHT استفاده شده است.
آموزش جوجه کشی از تخم نطفه دار فنچ به صورت مرحله به مرحله
در ادامه به صورت قدم به قدم نحوه جوجه کشی از تخم این پرنده را به شما آموزش خواهیم داد تا با پایان دوره جوجه کشی به جوجه هایی سالم از فنچ دست پیدا کنید، این مراحل به عبارت زیر هستند :
1- خرید و تست دستگاه جوجه کشی
قبل از خرید تخم نطفه دار ، باید دستگاه جوجه کشی مناسب برای جوجه کشی فنچ را خریداری کرده و آن را تست کنید و از سلامت کامل تمامی قطعات آن مطمئن شوید. دقت کنید که اگر می خواهید از دستگاه جوجه کشی دست ساز نیز استفاده کنید، حتما قبل از شروع جوجه کشی آن را تست کنید و از تامین حرارت و رطوبت لازم و چرخش صحیح غلطک اطمینان حاصل کنید. در نوشته آموزش ساخت دستگاه جوجه کشی اطلاعات کاملی این مورد به دست خواهید آورد.
اگر می خواهید سریعتر به نتیجه برسید با کمی هزینه می توانید یکی از دستگاه های جوجه کشی حرفه ای مانند ایزی باتور 6 یا آرکام را خریداری کنید.
2- آماده سازی محیط جوجه کشی
همانطور که گفته شد، محیط جوجه کشی باید دما و رطوبت ثابتی داشته باشد و کاملا پاکیزه و بدون هیچ گونه آلودگی باشد، با استفاده از تجهیزات سرمایشی و گرمایشی و رطوبتی می توانید دما و رطوبت اتاق را در سطح استانداردی حفظ کنید.
3- خرید یا جمع آوری تخم های نطفه دار
پس از آماده سازی موارد فوق می توانید برای خرید یا جمع آوری تخم فنچ از لانه اقدام کنید. توصیه می کنیم مقاله راهنمای خرید تخم نطفه دار را بخوانید تا بهترین و با کیفیت ترین آنها را تهیه کنید. دقت کنید که امکان نطفه سنجی تخم های جوجه کشی نشده وجود ندارد و حتما باید یک هفته از شروع جوجه کشی بگذرد تا بتوان نطفه دار بودن آنها را تشخیص داد، بنابراین به حرف فروشنده ها مبنی بر تست نطفه دار تخم ها اعتماد نکنید.
4- شروع جوجه کشی
بهتر است بلافاصله پس از خرید تخم ها جوجه کشی را شروع کنید تا تخم ها مدت زیادی در محیط بیرون نمانند. ابتدا لازم است که تخم ها را با استفاده از یک پارچه تمیز و خشک ، از آلودگی ها و فضولات احتمالی پاک کنید.
دقت کنید که هرگز نباید آنها را بشویید چون موجب از بین رفتن غشای محافظ بیرونی خواهد شد و راه ورود میکروب ها به داخل تخم را آزاد خواهد کرد. پس از پاک کردن تخم ها و تمیز سازی تمامی قسمت های دستگاه جوجه کشی ، می توانید آنها را وارد دستگاه کنید.
5- تنظیم دما و رطوبت جوجه کشی
پس از قرار دادن تخم ها و روشن کردن دستگاه ، لازم است که دما و رطوبت را روی آن تنظیم کنید. دمای 37.5 درجه سانتی گراد و رطوبت 65 درصد بهترین مقدار برای جوجه کشی از تخم فنچ هستند.
6- روند جوجه کشی را تحت نظر بگیرید
پس از شروع جوجه کشی نحوه تامین حرارت و رطوبت و چرخش تخم ها را زیر نظر بگیرید و از عدم وجود ایراد در روند جوجه کشی مطمئن شوید.
7- از سیستم برق اضطراری استفاده کنید
با توجه به اینکه دستگاه جوجه کشی باید به صورت مداوم به برق وصل باشد تا عمل جوجه کشی را به خوبی انجام دهد و در صورت قطع برق، احتمال مرگ جنین به دلیل سرد شدن دستگاه و یا نبود اکسیژن وجود دارد، بنابراین حتما باید از سیستم های برق اضطراری مانند ups یا موتور برق استفاده کنید.
8- در روز هفتم نطفه سنجی کنید.
پس از گذشت هفت روز از دوره جوجه کشی فنچ، لازم است که تخم ها را مورد نوربینی قرار دهید تا از رشد جوجه داخل تخم اطمینان به دست آورید. در مقاله آموزش نطفه سنجی مراحل انجام کار بصورت کامل توضیح داده شده ، اما به صورت کلی باید در نظر داشته باشید که ابتدا باید دمای محیط را تا 30 الی 32 درجه بالا ببرید، سپس محیط را کاملا تاریک کنید و با استفاده از یک چراغ قوه یا نطفه سنج تک تک تخم ها را مورد بررسی قرار دهید.
آنهایی که دارای موجود متحرک و رگ های خونی هستند، قطعا دارای جوجه در حال رشد هستند، اما تخم هایی که هیچ رگ خونی ندارند بدون نطفه بوده و باید از دستگاه خارج کنید. این کار حتما باید صورت بگیرد چون تخم های بدون نطفه به مرور زمان فاسد شده و با انتشار گازهای سمی سبب مرگ سایر جنین های در حال رشد نیز خواهند شد.
9- تخم ها را وارد دوره هچر کنید
کل دوره جوجه کشی فنچ حدود 14 روز است که تخم ها را از سه روز آخر باید وارد دوره هچر کنید و به عبارتی شرایط خوبی را برای بیرون آمدن جوجه ها از تخم فراهم آورید. برای این کار لازم است که در روز دوازدهم ، چرخش دستگاه را متوقف کنید و دما و رطوبت را برای دوره هچر تنظیم کنید، دما را روی 37.2 درجه سانتی گراد و رطوبت را روی 70 درصد قرار دهید.
اگر از دستگاه های جوجه کشی دست ساز استفاده می کنید، لازم است که مقداری از میزان روشنایی لامپ بکاهید و میزان آب داخل ظرف را افزایش دهید.
10- محیط گرم و آرامی را برای جوجه ها فراهم کنید
پس از گذشت 14 الی 16 روز، شاهد بیرون آمدن جوجه ها از تخم خواهید بود. آنها بدنی بدون پر و چشمانی بسته خواهند داشت. حتما باید تا 24 ساعت پس از تولد داخل دستگاه بمانند، نیازی به آب و غذا نخواهند داشت.
پس از گذشت 24 ساعت می توانید آنها را به یک محیط گرم و با دمای 32 درجه سانتی گراد منتقل کنید، حتما جوجه ها را داخل حوله قرار دهید تا بدنشان کاملا گرم بماند و برای گرم کردن محیط آنها حتما از لامپ مادر مصنوعی استفاده کنید.
جوجه های فنچ بسیار حساس و آسیب پذیر هستند و کمترین مقدار سرما و آلودگی در محیط منجر به تلف شدن آنها خواهد شد، حتما در تغذیه و مراقبت از آنها از ماسک و دستکش استفاده کنید و دمای محل نگهداری آنها را به بالای 30 درجه سانتی گراد برسانید. از سگ و گربه، موش و هر پرنده زینتی و موجود دیگری به محل نگهداری جوجه ها خودداری کنید تا آنها را در سلامت کامل پرورش دهید.
تغذیه جوجه های فنچ چگونه باید باشد؟
جوجه های تازه به دنیا آمده فنچ قادر به خوردن آب و دان نیستند و حتما باید با استفاده از سرنگ و سرلاک تغذیه شوند. برای این کار بهتر است که سرلاک مخصوص پرنده های زینتی را تهیه کنید و با آب ولرم و مقداری ماست ترکیب کنید
سپس با استفاده از یک سرنگ کاملا تمیز و بهداشتی ، مقداری از سرلاک آماده شده را در دهان جوجه بچکانید، دقت کنید که مقدار خیلی کمی را باید در دهان جوجه بریزید تا قادر به هضم آن باشد، این کار را روزانه شش الی هشت بار باید انجام دهید و هر بار مقدار کمی سرلاک به جوجه بدهید تا به مرور زمان به خوردن سرلاک عادت کند.
غذای جوجه باید آبکی باشد تا ضمن برطرف کردن گرسنگی ، تشنگی او را هم برطرف کند. برای مراقبت بهتر از جوجه ها و جلوگیری از تلف شدن آنها حتما از مشاوره و راهنمایی های پرورش دهنده های باتجربه فنچ و قناری نیز استفاده کنید.
مراقبت از جوجه ها در برابر بیماری و سرما
همانطور که گفته شد، جوجه های فنچ بدن بسیار ضعیفی دارند و کوچکترین سرما یا آلودگی می تواند آنها از بین ببرد، بنابراین در محل نگهداری آنها حتما از رطوبت ساز التراسونیک استفاده کنید تا رطوبت محیط را در سطح مطلوبی حفظ کنید.
با استفاده از لامپ مادر مصنوعی و یا بخاری برقی ، دمای محل نگهداری آنها را بالا ببرید و از سرماخوردگی آنها جلوگیری کنید. در و پنجره ها را بسته و در صورت وجود کولر، آن را خاموش کنید.
با مشورت دامپزشک ، مولتی ویتامین ها و واکسن های لازم را به جوجه ها بدهید و همواره وضعیت سلامتی آنها را نیز نظر بگیرید، در صورت وجود هرگونه علائم بیماری جهت درمان آن اقدام کنید و از وخیم شدن بیماری آنها جلوگیری کنید. بهداشت را در تغذیه و محل زندگی جوجه ها رعایت کنید و از ورود افراد و حیوانات متفرقه به محل پرورش خودداری کنید.
زمان مناسب انتقال جوجه ها به قفس
جوجه ها تا یک ماه اول کاملا چشمشان را باز می کنند و پر در می آورند، اما هنوز باید به وسیله سرلاک تغذیه شوند. تا زمانی که آنها را کاملا دانخور نکرده اید و به صورت مستقل قادر به خوردن آب و غذا نباشند، امکان انتقال آنها به قفس وجود ندارد.
بهتر است که از یک ماهگی به بعد، به مرور زمان ترکیبی از میوه ها و سبزیجات و دانه ها را در اختیار جوجه قرار دهید تا به خوردن دانه ها و غذا نیز عادت کند. البته سرلاک را نباید به یک باره قطع کنید، بلکه به مرور زمان از مقدار سرلاک بکاهید و بر میزان دانه ها و میوه و سبزیجات بیفزایید.
سخن آخر در جوجه کشی فنچ
در این نوشته به صورت مفید و کاربردی در مورد جوجه کشی فنچ با دستگاه جوجه کشی پرداخته شد و آموزش های لازم در این باره ارائه شد، در صورتی که علاقه مند به نگهداری و پرورش فنچ هستید و از راه فروش آنها می خواهید به درآمد برسید، استفاده از نکات این نوشته بسیار کمک کننده خواهد بود. هم چنین در صورت وجود هرگونه سوال از طریق بخش دیدگاه ها با ما در میان بگذارید.
سلام خداقوت
ببخشید فنچ های ما چهارتا بچه آوردن که الان تقریبا یک هفتشونه و بزرگ شدن چون لونشون خیلی کوچیک بود و پر بود از مدفوع انتقالشون دادیم به لونه بزرگتر امکان داره که والدینشون قبولشون نکنه؟ چون چند ساعته که حتی سمت لونه هم نرفتن(البته از غروب به اینور منتقلشون کردم که معمولا شبا بهشون زیاد غذا نمیدن الانم چینه دونشون خالی نیست)…اگر قبول نکردن چیکار کنم انتقالشون بدم به همون لونه قبلی؟
سلام
خیلی مقاله خوب و عالی بود.اطلاعات مورد نیاز را داشت و به همه ی سوالات من جواب داد.
سلام
خواهش میکنم دوست عزیز ممنون از نظر بهم خیلی انرژی داد. 🌹🌸