طرز تهیه دوغ کفیر | مزایا و معایب مصرف دوغ کفیر

شاید شما هم بارها اسم دوغ کفیر و تعریف آن را شنیده باشید. دوغ کفیر یک محصول لبنی است که از نظر غذایی بسیار ارزشمند محسوب میشود. طعم آن همچون دوغ های سنتی بوده و به راحتی در خانه قابل تهیه است. به دلیل خواص متعددی که دوغ کفیر دارد، بسیاری از افراد علاقه مند به مصرف آن هستند. در این مقاله سعی کردیم تا شرح دهیم که دوغ کفیر چیست و طرز تهیه آن چگونه است. همچنین به شرح مزایا و معایب دوغ کفیر پرداخته ایم.
دوغ کفیر چیست؟
دوغ کفیر منبع مهمی از پروبیوتیک است که پیدایش آن به قفقاز نسبت داده میشود. پروبیوتیک ها موجودات فعال و ریزی هستند که تاثیر مثبتی در سلامتی بدن دارند. دوغ کفیر به عنوان منبعی مهم از پروبیوتیک شناخته میشود.
دوغ کفیر از تخمیر شدن شیر توسط دانه های مخصوص تهیه میشود. این دانه ها به عنوان قارچ کفیر شناخته میشوند. قارچ کفیر دانه هایی سفید یا شیری رنگ هستند و عمر نامحدود دارند. به اینصورت که پس از هر بار استفاده، مجددا قابل مصرف بوده و حتی کیفیت بهتری نیز پیدا میکنند.
غلظت دوغ کفیر کمتر از غلظت ماست بوده و طعم آن معمولا ترش است. دوغ کفیر دارای خواص متعدد بوده و حاوی پروتئین، ویتامین، منیزیم، کلسیم، فسفر و … است. این دوغ را میتوان به شکل آماده تهیه و یا آن را در خانه تولید کرد.
رسپی دوغ کفیر
طرز تهیه دوغ کفیر در خانه بسیار ساده است و هر شخصی میتواند آن را بدون تخصص خاصی تولید کند. دوغ کفیر را میتوان با شیرهای کم چرب و پر چرب تهیه کرد.
- مرحله 1: شیر را برای چند دقیقه بجوشانید. سپس اجازه دهید دمای آن به دمای محیط برسد.
- مرحله 2: شیر را به یک ظرف شیشه ای انتقال دهید و داخل آن دانه کفیر بریزید. 50 تا 60 گرم دانه کفیر برای یک لیتر کافی است. روی ظرف را با یک پارچه تمیز پوشانده و آن را در یک مکان تاریک هم دمای محیط انتقال دهید.
- مرحله 3: بعد از 48 ساعت، نگاهی به ظرف شیشه ای بیندازید. اگر حالاتی از تخمیر شدن و غلیظ شدن شیر دیدید، آن را خوب هم بزنید.
- مرحله 4: یک صافی بردارید و محتویات را از صافی رد کنید. به این شکل دوغ کفیر و دانه های کفیر از هم جدا خواهند شد.
- مرحله 5: دوغ بدست آمده را در یک ظرف دربسته و در یخچال نگهداری کنید.
- مرحله 6: دانه های کفیر جدا شده را بشویید تا دوغ چسبیده به آن جدا شوند.
- مرحله 7: دانه های کفیر را میتوان بار دیگر مورد استفاده قرار دارد و این فرایند را تکرار کرد.
- مرحله 8: اگر فعلا قصد استفاده از دانه های کفیر را ندارید، آن را داخل یخچال نگهداری کنید تا سالم بماند.
نکات مهم در مورد دانه های کفیر
دانه های کفیر نقش مهمی در کیفیت دوغ کفیر دارند. بنابراین، ضروری است که برخی نکات را در مورد این دانه ها رعایت کنید.
- از دانه های با کیفیت استفاده کنید تا دوغ کفیر با کیفیتی تولید کنید.
- در فرایند تولید دوغ کفیر از ظروف غیر فلزی استفاده کنید. دانه کفیر و جنس فلز نباید با یکدیگر در تماس باشند.
- دانه های کفیر هرچه مدت زمان بیشتری درون شیر باقی بمانند، این دوغ غلیظ تر و ترش تر خواهد شد.
- در نگهداری دانه های کفیر مراقب باشید که دانه ها منجمد نشوند. انجماد دانه های کفیر منجر به از بین رفتن کارایی آنها خواهد شد. این دانه ها را درون آب سرد یا شیر و در یخچال نگهداری کنید.
- با هر بار تخمیر شیر به وسیله دانه های کفیر، مقدار حجم دانه های کفیر افزایش می یابد. این دانه ها گاهی حتی با کیفیت تر از دانه های اولیه خواهند بود.
نحوه مصرف دوغ کفیر
دوغ کفیر به عنوان نوشیدنی در کنار غذا یا به تنهایی مصرف میشود. دوغ کفیر آماده شده را میتوان با کمی آب رقیق کرد و آن را مصرف کرد. برای خوش طعم کردن این دوغ، افزودنی نمک گزینه مناسبی است. علاوه بر این، به طور سلیقه ای میتوان از پودرهای نعناع و گل محمدی استفاده کرد.

مزایای دوغ کفیر
دوغ کفیر سرشار از انواع ویتامین بوده و برای سلامتی بسیار مفید است. مهمترین مزایای دوغ کفیر عبارتند از:
- کمک کننده به هضم غذا
- سرشار از پروبیوتیک طبیعی
- برطرف کننده مشکلات گوارشی همچون یبوست و اسهال
- تنظیم کننده قند خون
- افزایش دهنده سوخت و ساز بدن و در نتیجه کمک کننده به کاهش وزن
- درمان کننده سنگ کلیه
- رفع کننده چربی کبد
- کنترل کننده رشد سلولهای سرطانی
- پیشگیری کننده از بروز عفونت و باکتری در بدن
- پیشگیری کننده از بروز پوکی استخوان
- روشن کننده پوست و دارای خاصیت جوان سازی
معایب دوغ کفیر
دوغ کفیر در کنار مزایایی که دارد، ممکن است عوارضی نیز در پی داشته باشد. البته معایب دوغ کفیر زمانی چشمگیر است که در مصرف آن زیاده روی شود. مصرف درست و به اندازه دوغ کفیر عوارضی در پی نخواهد داشت، مگر اینکه فرد نسبت به مصرف آن حساسیت داشته باشد.
- این دوغ گازدار است و ممکن است نفخ ایجاد کند.
- دوغ کفیر برای افرادی که به لبنیات حساسیت دارند، آلرژی ایجاد میکند.
- گاهی این دوغ احتمال یبوست را تقویت میکند.
- دوغ کفیر ممکن است موجب عفونت شود، بخصوص برای افرادی که سیستم ایمنی بدن آنان ضعیف است.
استفاده از سبزیجات با طبع گرم همچون پونه و نعنا همراه با دوغ کفیر به شدت توصیه میشود. این تکنیک موجب میشود که از عوارض دوغ کفیر کاسته شده و خطری به همراه نداشته باشد.
مصرف دوغ کفیر برای زنان باردار و کودکان
مصرف دوغ کفیر برای زنان باردار ممکن است مناسب نباشد. این افراد بهتر است در مورد مصرف دوغ کفیر با پزشک مشورت داشته باشند. علاوه بر این، گازدار بودن دوغ کفیر از ویژگی های همیشگی آن است. وجود این گاز در دوغ کفیر نیز ممکن است برای سالمندان و کودکان مناسب نباشد.
همچنین توصیه میشود که افراد بیمار در مصرف دوغ کفیر محتاط باشند. طبع سرد و سایر ویژگی های دوغ کفیر میتواند برای این افراد مضر باشد. افراد دارای بیماری خاص یا مصرف کنندگان داروهای خاص، دوغ کفیر را باید با مشورت پزشک در برنامه غذایی قرار دهند.
تلخ شدن دوغ کفیر
تلخ شدن دوغ کفیر یکی از اتفاقاتی است که گاهی برای تولیدکنندگان آن رخ میدهد. تلخی دوغ کفیر معمولا به دلیل عدم رعایت چند نکته اتفاق بیفتد:
- شیر کیفیت نداشته و فاسد باشد.
- دانه های کفیر کیفیت لازم را نداشته باشند.
- شیر و دانه های کفیر پس از مخلوط شدن در دمای نامناسبی قرار بگیرد.
- شیر و دانه های کفیر بعد از مخلوط شدن در محیط پر نور قرار بگیرد.
- دمای شیر حین اضافه کردن دانه کفیر خیلی سرد و یا خیلی گرم باشد.
- مدت زمان طولانی از تهیه دوغ کفیر گذشته باشد.
بدیهی است که برای داشتن دوغ کفیر لذیذ و خوش طعم، باید تمام استانداردهای لازم در فرایند تولید رعایت شوند. عدم دقت در جزئیات، موجب خواهد شد تا دوغ طعم و غلظت و کیفیت مناسبی نداشته باشد.
جمع بندی
مصرف دوغ کفیر برای هر کسی ممکن است خوشایند و لذت بخش باشد. با این حال، توصیه میشود که از مصرف بیش از حد و افراط گونه آن خودداری کرد. این دوغ باید کاملا بهداشتی باشد تا عوارض جدی به همراه نداشته باشد. بنابراین توصیه ما در این پست از اندیشه سبز این است که دوغ کفیر را یا در خانه تهیه کنید و یا از فروشنده ای مطمئن و معتبر تهیه کنید.
سلام وقت بخیر من چند ماه پیش این قارچ رو تهیه کردم و الان با زیاد شدن آنها تصمیم گرفتم آنها رو برای فروش بگذارم اما از آنجایی که در شهر ما من ساکن همدان هستم و تعداد کمی از افراد هستند که با این محصول آشنا هستند و فروش قارچ کم بوده و بعضی از دوستان تمایل به خرید دوغ آن دارند اوایل دوغ آن را به شکل غلیظ میفروختم اما به علت هزینه بالای تهیه شیر و دستمزد نگهداری و تولید و زمانی که صرف این کار میکنم برایم صرفه اقتصادی نداشته و تصمیم گرفتم کمی آب به دوغ ها اضافه کنم اما از لحاظ عرفی و شرعی نمیدانم چه مقدار لازم هست آب به محصول مخلوط کنم که هم صرفه اقتصادی داشته باشه وهم مدیون مشتریان نشوم ممکن هست در این مورد بنده رو راهنمایی بفرمائید ممنون میشم .(به ازای هر یک لیتر چه مقدار آب باید مخلوط کنم ).
سلام دوست عزیز
از لحاظ عرفی و شرعی نمی دونم ولی در حالت کلی آب قاطیش کنی که کیفیت دوغ میاد پایین
این بستگی به خودت داره هرچقدر آب بیشتری اضافه کنی به همون اندازه محصول بیشتر با کیفیت پایین تری خواهی داشت
ممنون از پاسخگویی پایدار و پیروز باشید